Hvordan velge riktig båtvogn 

Når du skal kjøpe båtvogn hos https://no.propellerteknik.se/ er det viktig at den er riktig tilpasset båten din. Det er også viktig at den er korrekt lastet for å unngå ulykker. 

 

Båtens totalvekt og båtvognens nyttelast 

Totalvekten på båten må være korrekt i forhold til båtvognens lastekapasitet. Det er viktig å understreke at den oppgitte egenvekten på båten ikke inkluderer motoren og drivstofftanker. Noen bruker båtens ledige plass til å pakke annet utstyr, men vær forsiktig med dette slik at du ikke overlaster båtvognen. 

 

Plassering av båten på båtvognen 

Første gangen du bruker båtvognen vil vi anbefale deg å trekke båten opp på vognen og deretter justere sidestøtter i en slik posisjon at de gir best mulig støtte for båten. Båten må også være i kontakt med alle kjøleruller. Støtten for baugen justerer du i lenderetning. Juster den slik at båtvognens kuletrykk er på minimum 40 og maksimalt 80 kilo. 

 

Fest stroppene skikkelig fast 

Husk å feste stroppene ordentlig fast slik at turen ned til sjøen går som en drøm. Det er også viktig at du benytter deg av fortøyningsfestene når du skal feste båten i båtvognen. Noen fester kun en stropp rett over båten, noe som ikke er godt nok. Dette kan utgjøre en risiko for ulykker. 

 

Du bør bruke fire stropper til å feste båten med. Er du sikker på at båten sitter skikkelig fast på båtvognen? 

En annen viktig ting er å sjekke lufttrykket i båtvognens dekk. Deretter sjekker du stroppene nok en gang slik at du er helt sikker på at den er festet godt nok. Deretter sjekker du at alle lys og bremser fungerer tilfredsstillende. 

 

Klart for sjøsetting av båten 

Når du skal sjøsette båten kjører du båtvognen ut i sjøen til felgene er i kontakt med vannkanten. Pass på at bremsene ikke kommer under vannet. Det er også viktig at du har frakoblet lysbjelke og strømkabelen fra bilen før du kjører båtvognen ut i sjøen.  

Hvis du mot formodning skulle være uheldig og bremsene blir våte, skal du rengjøre grundig med ferskvann og eventuelt gi dem en overhaling. Et annet alternativ til sjøsetting hvis forholdene gjør operasjonen komplisert, er å heller sjøsette båten ved hjelp av en kran. 

 

Vinteropplag av båtvognen 

Hvis båtvognen skal lagres for vinteren, anbefaler vi at du setter den på treklosser slik at hjul og oppheng ikke skades. 

 

Spesialtilpassede båtvogner 

Ettersom det finnes en lang rekke ulike typer båter, må du i noen tilfeller anskaffe en spesialtilpasset båtvogn for båten din. Det er derfor viktig at du sjekker disse tingene nøye før du går til anskaffelse av båtvognen.