Fakta från begravningsbyråer

Lyckligtvis är det sällan vi behöver fakta om begravningsbyråer. Ett dödsfall är alltid tragiskt och en sorglig händelse. Samtidigt är det ett moment i livet där flera viktiga beslut behöver fattas. Du kanske undrar vilka saker en begravningsbyrå gör och hur en begravning planeras? Dessa frågor besvaras på ett enkelt sätt här.

Vad är en begravningsbyrå?

En begravningsbyrå är vanligtvis en kommersiell anläggning där avlidna personer förbereds före begravning eller kremering. Ibland kan kroppen balsameras om det ska förberedas en begravning med öppen kista. Vid begravningsbyrån brukar det hållas någon form av minnesgudstjänst där familj och anhöriga med lovord och sång kan minnas den avlidne.

Planering av begravning

Flera saker behöver planeras för en begravning, om det så gäller dig själv för att du har en obotlig sjukdom, eller en anhörig som plötsligt gått bort. Faktum är att det finns goda anledningar till att planera din egen begravning i form av önskemål för framtidsfullmakt, inte minst eftersom det sparar dina anhöriga stress och osäkerhet i en tid av sorg. I själva verket kan du skriva flera saker för att underlätta denna börda, däribland följande viktiga saker:

  • Typ av begravningstjänst och plats. Den kanske viktigaste frågan att planera är vad som ska hända med kroppen. Vill du begravas eller bli kremerad? Om det är kremering som gäller är en följdfråga var askan ska spridas ut.
  • Vilka som ska bjudas in. Föredrar du en mindre ceremoni eller en större sammankomst? Finns det gamla vänner eller avlägsna familjemedlemmar som din familj kanske inte känner till och som du vill ska närvara?
  • Vem som ska tala på din begravning eller minnesgudstjänst. Har du en god vän eller familjemedlem som du vill ska lovorda dig? Om det är viktigt för dig vilka som närvarar är det även bra att notera vilka du vill inkludera.

Det är några av de viktigaste sakerna att planera. En begravningsbyrå erbjuder i vanliga fall en rad tjänster som du bör känna till. Läs vidare för att se närmare på några av dem.

Begravningsbyråns tjänster

Beroende på begravningsbyrå kan olika tjänster erbjudas. Dock erbjuder de flesta vissa grundläggande tjänster, vilka är följande:

  • Alltid tillgängliga. En professionell begravningsbyrå är tillgängliga året runt, varje dag, 24 timmar om dygnet.
  • Transporterar den avlidne personen.  En begravningsbyrå kommer att transportera den avlidne från dödsplatsen till begravningsbyrån. Eventuell transport till och från krematoriet görs också vid behov.
  • Vård av den avlidne. På familjens begäran utför begravningsbyrån professionell vård av den avlidnes kropp, som bland annat kan innefatta balsamering, tvätt och påklädning.
  • Pappersarbete. Allt nödvändigt pappersarbete, inklusive dödsintyg, färdigställer och arkiverar begravningsbyrån på ett korrekt sätt.