Bygga ut köket i samband med köksrenoveringen

Har du en villa med ett mindre kök kanske du överväger att bygga ut köket i samband med köksrenoveringen. Det är en bra idé att kombinera eventuell utbyggnad och tillbyggnad i samband med köksrenoveringen. Kanske vill du ha en härlig altan i anslutning till köket så du kan gå direkt ut med mat och fika eller förgylla tillvaron med ett ombonat uterum. En byggfirma kan hjälpa dig med hela processen och se till att du får allt du behöver på plats. För att bygga ut och bygga om kommer du troligen stå inför att behöva dra om vattenrör och elledningar vilket du inte får lov att göra själv.

 

Fördelar med att bygga ut köket i samband med köksrenoveringen

Många äldre hus och hus från 1950-talet har mindre kök än moderna hus. Det går ibland att lösa genom att öppna upp en vägg och få en öppen planlösning även i äldre hus. Ibland är det inte möjligt utan en utbyggnad kan vara ett bättre alternativ. Ett större kök underlättar vardagen framför allt om ni är fler i hushållet. Ofta har möjlighet att installera diskmaskin och få en större yta för att kunna sitta bekvämt runt ett större matbord. En del väljer också att passa på att bygga en altan eller uterum som ger fler möjligheter. Bygga ut ett kök kan också öka värdet på huset vid en eventuell försäljning och det kan ibland då också vara lättare att finansiera renoveringen via din bank.

 

Värt att tänka på

Ska du bygga ut huset krävs det i stort sätt alltid bygglov. Gör du större förändringar som ändrar husets karaktär kan du också behöva bygglov eller göra en anmälan hos kommunen. Det gäller även om du ska göra en invändig ombyggnad i samband med köksrenoveringen. Vid utbyggnad och altanbygge finns det speciella regler beroende på hur nära du har till grannarna. Var därför alltid noga med att höra med din kommun vad som gäller. Ska du göra en utbyggnad eller invändiga förändringar ska du alltid anlita ett byggföretag då det är mycket att tänka på kring bärande väggar. Det kostar också betydligt mer att bygga ut så planeringen och budgeteringen blir än viktigare. Det gäller också att hitta ett bra byggföretag som helst ska ha kompetens att dra om vattenrör och utföra elinstallationer. Vid större ombyggnader kan det också vara så att det är svårt att vara hemma under tiden renoveringen pågår. Du bör därför också se till att byggföretaget kan ge dig en realistisk tidsplan i samband med offerten.